keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Kanala :) Ihana kanalani!

 Meillä on mainio vanha ulkorakennus, jonka kaltaista ei varmastikaan saisi enää rakentaa. Kuten kuvasta näkyy, se oli vielä ulkokanalaa rakennettaessa länällään, mutta nyt appiukko ja isäntä ovat sen suurella vaivalla tunkanneet pystyyn. Katto on nyt ihan suora!
Viime kesänä syntyi ajatus kanalan rakentamisesta. Pitkään suunnittelin paikaksi tuota saunan viereistä varastoa. Mutta sitten ymmärsin, että saunasta tuskin enää tulee saunaa, jos olen seitsemän vuotta tässä asunut eikä se ole vielä valmis. Sauna on siis hirsirakenteinen, ja siellä on kylvetty viimeksi kolmisenkymmentä vuotta sitten. Meillä se on ollut lähinnä rompevarastona.Ja nyt se saa uuden elämän. Lisäksi sauna on ainoa ulkorakennuksen osa, josta voi tehdä järkevästi talvikäyttöönkin sopivan kanalan.
Ensin tehtiin ulkokatos, sen rakenteli pääasiassa isäni, kuvassa keltaisessa sadetakissa. Hän teki rakenteet, katon ja oven. Minä sitten väsäsin kaiken kanalan sisälle, sekä viritin verkot ja seinän. Lähes kaikki materiaali kaivettiin liiterin uumenista: ainoastaan valokate, sinkilöitä, nauloja ja muutama kakkoskakkonen ja kakkosnelonen piti ostaa. Jopa verkot löytyivät (useampana palana tosin) naapurista. Kaikkiaan hinnaksi tuli alle sata euroa.
 Alla olevassa kuvassa on upea kukkomme Kalervo, takana joko Helmi tai Rilla.

 Hmm... Kanala sai sisustusta. Himmeli on isän kanssa jouluksi väsätty ja nyt rouvat saivat sen ihmetyksenaiheekseen :)


 Lisäksi ulkovarastosta kaivoin tällaisen vanhan hyllyn, ja leikkimökistä vanhat kahvipurkit. Toisessa on jyviä ja toisessa rehua. Ulkovaraston ylisiltä löytyi puolestaan aiempien omistajien jäljiltä useampikin bodareiden proteiinipurkki, muskelit on kuvassa kohdallaan. Purkissa on kananmunista jauhettua jauhoa kalkiksi. Ja joku kanasista on juuri pyrähtämässä kuvasta, aika hauska efekti!
Ostin eräältä tuttavalta hienon kanataulun, se saattaa päätyä sisäkanalan oveen kunhan joudan sen väsäämään. Ja tuo hauska talo on Robistadianuksen vanha autotalo, joka ei ole mahtunut taloon sisälle. Siellä on ruokintapaikat, ne pysyvät hyvin puhtaana kun eivät ole pehkuissa likaantumassa. Kanat tekevät minut ihmeellisen onnelliseksi! Niiden puuhastelua on lumoavaa seurata, välillä pötkötellään, kuopsutellaan, kylvetään, kaakatetaan, kaahotellaan... 


11 kommenttia:

 1. Voihan jukra! Kanala on kyllä huippu juttu! Kyllä kanojen nyt kelpaa. :)
  Kävin tällä viikolla ihailemassa kanoja yhdessä maatalossa, ja on ne kyllä hienoja otuksia. Sitten kun minulla on se oma talo maalla, niin ostan kanoja. Ehkäpä jopa ennemmin kuin lampaita. :)

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kanojen kelpaa, kun niillä on ikioma himmelikin ;-) Täytyy tulla uudemman kerran katsomaan niin, että kuopuskin on mukana.

   (Ja aina tulee niitä kirjoitusvirheitä, niin pitää ottaa uusiksi)

   Poista
 3. Hienoi kanala koko pohjoisella pallonpuoliskolla! :-)

  Eine

  VastaaPoista
 4. Eläköön kierrätys ja kotoilu! Olet saanut paljon aikaiseksi. Asumalla riittävän kauan tilankäyttökin järkeistyy omalle perheelle sopivaksi. Meilläkin on suunnitelmat muuttuneet ja muuttuvat vielä moneen kertaan, ennen kuin saamme kaiken rakennettua. Ja osa jää varmasti kesken... Hienoa, että olet päässyt vauhtiin ulkorakennuksen osalta!

  Suvi

  VastaaPoista
 5. Voi miten repesin löydettyäni sattumalta tämän: http://www.kolumbus.fi/kalle.kukko/ Ts. Tmi Kalervo Kukko!

  VastaaPoista
 6. Hei vaan!
  Laitoin sinulle tunnustuksia tulemaan. Käyhän kurkkaamassa miun omasta blogista!
  Anne

  VastaaPoista
 7. Moi!

  Hieno kanala kerrassaan. Ihastelin varsinkin ulkokatosta. Kiinnostaisi kuulla, millaista puumateriaalia pystytolpat on? Miten ne on tuettu/upotettu maahan? Siis lapiolla varmasti on kuoppaa kaivettu. Käytittekö jotain pylväsjalkoja tai mitä ne sellaiset betoniset ankkurikappaleet ovatkaan nimeltään?

  Mika

  VastaaPoista
 8. Oi, onpa ihastuttava kanala ja kanat kans!

  VastaaPoista
 9. Huhuu, kuuleeko Amaria! ;) Mitä sulle kuuluu, onko sulla uutta blogia? Ikävä vallan! Neulepussi on ahkerassa käytössä (SNY:n kautta saatu <3), ja tulet aina mieleen kun sieltä kutimet kaivan.

  VastaaPoista
 10. Voi Heikku! Ihana kun joku kaipaa <3 Ei ole uutta blogia, mutta olisi kyllä kirjoitettavaa. Opiskelen artesaaniksi ekaa vuotta ja ostimme viime kesänä vanhan hirsitalon. En kerrassaan meinaa nettiin ehtiä...

  VastaaPoista