tiistai 6. joulukuuta 2011

Torkkupeittoa kutomassa


Olen puolitoista vuotta käynyt mummokerhossa kutomassa, siis kangaspuilla. Hankalaa hieman,kun arkikielessä kutominen ja kutominen ovat kaksi eri asiaa. Viime vuonna tein pelkästään räsymattoja, ja niitä teen joulun jälkeen lisää. Mutta tämän syksyn projektina oli kaksi villaista peittoa. Loimi luotiin jo vuosi takaperin, ja kaksi muuta kutoi omansa pois ensin. Sekä loimena että kuteena on Jämsän huopatehtaan shaalilanka Sohvi, eli ihan tätä tarkoitusta varten tehty. Loimen väreinä on valkoinen ja beige. Tässä näkyy jälkimmäisen värit, eli vihreän eri sävyt sekä keltainen. Ensimmäisessä kuteena on kaksi eriväristä sinistä ja valkoinen.

Kutominen on erittäin mukavaa puuhaa, varsinkin sellaisena päivänä,kun saapi istuskella ihan itsekseen ja tehdä omaan tahtiin. Homma ei ole mitään teoreettista fysiikkaa, siis ei kovin monimutkaista. Tarkkana pitää olla ja oleellista on hyvä värisilmä, tosin niissä rajoissa, jotka valmiit värit asettavat. Tässä shaalissa jujuna on tuo aaltokuvio sekä keltaisissa ja tummanvihreissä raudoissa keskellä kulkeva salmiakkikuvio, jonka jälkeen aaltokuvio asettuu päinvastoin.

Yhden shaalin koko on 150x220, eli iso. Alle mahtuu pari henkilöä kirjaa lueskelemaan. Lankaa kului yhteen shaaliin 1,2 kiloa suunnilleen, joten se on varsin kevyt kokoonsa nähden. Oikeasti olen jo päättelemässä toista shaalia, ensimmäinen on jo käytössä. Langan hinta suoraan tehtaanmyymälästä ostettuna oli 36 euroa kilolta, joten eivät nämä ihan ilmaisia ole. Mutta tykkään molemmista kovasti, ja esittelen valmiit shaalit piakkoin :)

1 kommentti: